3 dingen die je moet weten als je duurzaam wil beleggen
Wil je jouw geld graag op een verantwoorde manier beleggen? Net als jou kiezen steeds meer Belgen voor duurzame investeeropties. Maar het is niet altijd makkelijk om door het bos de bomen te zien ... Dit zijn een aantal dingen die je moet weten vóór je ermee start.
1. Duuurzame beleggingen begrijpen ... en je prioriteiten bepalen!
Bij beleggingen met focus op duurzaamheid, ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) genoemd, worden overwegingen op het gebied van milieu, samenleving en goed bestuur (ESG) geïntegreerd in de beleggingsbeslissingen. Het is een krachtige hefboom om ecologische en economische uitdagingen aan te gaan.
Om je beleggingsstrategie te bepalen, is het een goed idee om je prioriteiten op het vlak van duurzaamheid in kaart te brengen. Kies je bijvoorbeeld voor een financieel product dat uitsluitend of gedeeltelijk is gebaseerd op duurzame beleggingen in de strikte zin van het woord? Of hecht je belang aan bepaalde thema's waaraan de onderliggende beleggingen van jouw product bijzondere aandacht moeten besteden (bijvoorbeeld de energietransitie, gezondheid of milieu, samenleving en goed bestuur)?
2. Een brede waaier aan opties: informeer je
Er zijn veel beleggingsopties die gericht zijn op duurzaamheid. Elke optie heeft haar eigen voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om grondige research te doen voor je een beslissing neemt. In de EU zijn alle marktspelers verplicht om informatiedocumenten te publiceren. Afhankelijk van hoe ze een product op de markt brengen, vind je daar veel of weinig informatie op terug. Neem die documenten dus zeker door!
Als een product een duurzaamheidslabel heeft gekregen, wordt dit ook duidelijk aangegeven in deze documentatie, met extra uitleg over hoe het label is verkregen en over de strategieën en drempels die moeten worden bereikt. Het Towards Sustainability-label is het toonaangevende duurzaamheidslabel voor financiële producten in ons land. Het is het meest uitgebreide ESG-label van Europa en de normen worden om de twee jaar herzien.
3. Rendement, risico's en uitdagingen ...
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kunnen duurzame beleggingen wel degelijk een mooi rendement opleveren in vergelijking met traditionele beleggingen. Maar zoals bij elke belegging zijn er ook risico's aan verbonden. Het is daarom van cruciaal belang om je portefeuille te diversifiëren en met een financieel adviseur te spreken om de risico's volledig te begrijpen.
Neem dus gerust contact met mij op voor je de sprong waagt! Samen gaan we na hoe het zit met je beleggingskennis en bepalen we jouw behoeften, doelstellingen en beleggersprofiel. Met deze informatie help ik je door de verschillende mogelijke strategieën te navigeren om de strategie te vinden die het beste bij jou past.
Disclaimer
Het 'Towards Sustainability'-duurzaamheidslabel wordt toegekend voor een duur van twee jaar en wordt continu opnieuw beoordeeld. Voor de gestructureerde fondsen uit tak 23 wordt het label toegekend voor de looptijd van het fonds. Het label is een kwaliteitsnorm onder toezicht van het Central Labelling Agency of the Belgian SRI Label (CLA). Om deze norm te halen, moeten financiële producten aan een aantal minimumeisen voldoen op het vlak van duurzaamheid, zowel wat betreft de portefeuille als het beleggingsproces. Meer informatie over het label is terug te vinden op www.towardssustainability.be/nl/de-kwaliteitsnorm.
Het verkrijgen van dit label betekent niet dat het financiële product beantwoordt aan je eigen duurzaamheidsdoelstellingen of dat het label voldoet aan de eisen van toekomstige nationale of Europese regels. Meer info hierover is terug te vinden op www.fsma.be/nl/duurzame-financiering.